Over ons
De initiatieven van onze leden
De afgelopen jaren trokken de leden van De Jelt diepe sporen in de duurzame en artistieke sector in Midden-Nederland. Ze zijn onder meer medeoprichter van de groene werkplek Het Hof van Cartesius en Het Uitvindersgilde in Utrecht, en de creatieve ateliers op Vliegbasis Soesterberg.
De Jelt heeft in de afgelopen jaren bewezen coöperaties en projecten op te kunnen zetten, in samenspraak met de gemeente en investeerders. De voortstuwende energie waarmee onze leden bedrijven en projecten zijn gestart, zetten zij nu in om een circulaire woonwijk te bouwen.
PORTFOLIO
Je kent ons van...
Organisatie

Wooncoöperatie De Jelt bestaat uit 50 enthousiaste leden. Wat alle leden bindt, is een gezamenlijke visie op hoe we een gemeenschappelijke woonwijk zouden willen inrichten en organiseren. Op basis van creativiteit, inclusie en met zorg voor milieu en de omgeving.
Naast deze visie en een gevoel van urgentie, hebben we samen de combinatie van ervaring, ambitie en een netwerk om dit ook te kunnen laten slagen. Met wooncoöperatie De Jelt zijn we klaar voor onze volgende stap: het ontwikkelen van een circulaire woonwijk.
Bestuur en kernteam
Wij zijn een energieke, daadkrachtige groep die het experiment aangaat. We helpen elkaar en enthousiasmeren elkaar.
Hieronder het bestuur van de Jelt een een selectie van actieve leden die samen de trekkersgroep vormen.

Jop Vissers Vorstenbosch
Autonoom kunstenaar

Loïc de Jongh
Algemeen bestuurslid, arts internationale gezondheidszorg en tropengeneeskunde en performer artist

Jesse Kloosterhuis
Penningmeester, eigenaar van VolopZon en medeoprichter van Het Uitvindersgilde

Greetje Aerts
Secretaris, decorbouwer op hoogte

Laura Verstappen
Algemeen bestuurslid, projectmanager in nieuwbouw en renovatie
Cecilia Rebergen
Arie Blom
Kim Brand
Jop Erken
Rosa Koenen
Do Verschragen
Simone Tenda
GESCHIEDENIS
Waarom de naam De Jelt?
Jelt (jelt, held)
dwarse steun, klamp, aan het uiteinde van de vaarboom of pikhaak.
De basis voor De Jelt werd gelegd in 2010, toen een groep jonge kunstenaars en maatschappelijk betrokken ondernemers het verlaten pand Jeltje betrok. Jeltje was een oude woning in Den Dolder op het zorgterrein Reinaerde. Dit pand was vernoemd naar Jeltje de Bosch Kemper (1836-1916), een feministe die opkwam voor de lotsverbetering van vrouwen. Zij heeft een belangrijke rol gespeeld in het mogelijk maken van onderwijs voor vrouwen in kunsten en zorg.
Twaalf jaar lang was Jeltje een plek waar mensen hun thuis vonden, konden opladen en waar creatieve uitspattingen hun weg vonden. De bewoners klusten wat af en gaven het pand een ware metamorfose. Het werd een ontmoetingsplek voor gelijkgezinden, jong en oud, met een deur die altijd openstond.
Helaas heeft Jeltje niet kunnen voortbestaan. Maar omdat er een gedachtengoed gegroeid was, willen de oud-bewoners, bezoekers, ouders en betrokkenen met elkaar verder en iets nieuw en blijvends creëren. In 2018 werd Wooncoöperatie De Jelt geboren.